1997

Anke Kuypers - Daniel Hoogterp - Hans Appenzeller

Hans Appenzeller, al enkele decennia behorende tot de top van de Nederlandse sieraadontwerpers, presenteert onder meer in Galerie Eewal een keuze uit zijn nieuwe collectie van colliers, armbanden en oorsieraden, ‘Lijnen’. Lijnen vloeiend als water. Het zijn voorbeelden van in technisch en artistiek opzicht hoogwaardige hedendaagse sieraadkunst. Zeer fraaie lijfsieraden waarvan bij enkele colliers en armbanden het zilver inventief is gecombineerd met elastiek of rubber ten behoeve van de draagbaarheid.

Draadgaas met vierkante mazen, geometrische vormen en heldere kleuren: zie daar de elementen van het meest recente werk van Anke Kuypers uit Boelenslaan. Ze creëert er strakke, perfect gemaakte objecten mee die op het eerste gezicht koel en simpel lijken, maar die onweerstaanbare aantrekkingskracht blijken te hebben. Bij Galerie Eewal in Leeuwarden zijn ze te zien samen met een aantal tekeningen van Anke Kuypers’ hand.

De glasobjecten hebben veel ruimte nodig je moet er langs en omheen kunnen lopen om hun werking goed te kunnen zien. Ze zijn ruimtelijk maar doordat je erdoorheen kijkt vormen de draden van het gaas een lijnenspel dat vanuit ieder standpunt anders is en dat je doet twijfelen aan je waarnemingsvermogen.

Daniel Hoogterp is dit jaar afgestudeerd aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede als architectonisch vormgever en met meubelontwerp als specialisatie. Van zijn eindexamenwerkstukken zijn enkele onlangs nog te zien geweest in de Kunsthal te Rotterdam en ook op de interieurbeurs in Zuidlaren. De prototypen van zijn meubelcreaties staan tot en met 22 september in Galerie Eewal opgesteld. Alles met veel vakmanschap door hemzelf vervaardigd. Bijzonder fraai is ook de ‘zwaaikast’ met laden van MDF-plaat en een bovenblad van essenhout. De laden in deze kast zijn beurtelings naar links en naar rechts uitzwaaibaar, waardoor men zo nodig zicht heeft op de inhoud van alle laden tegelijk. Chris Slutter, jaargenoot op de academie, die in dit jaar in de categorie Jonge ontwerpers winnaar is van de Nederlandse Meubelprijs, exposeerde zijn bekroonde lampenserie met ‘Lazy-leunlampen'.

In 1997 werd, na een periode van 5 jaar, de nevenvestiging van Galerie Eewal in Amersfoort gesloten.


1997: Hans van der Ham - Johan van Loon - Euf Lindeboom - Eja Siepman van den Berg - Christiaan Kuitwaard - Hollie Witteveen | Anke Kuypers | Ronald Medema | Xandra Donders | Els Martin | Daniel Hoogterp - Chris Slutter afstudeerwerk AKI Enschede | Vilma Henkelman - Euf Lindeboom - Jan van der Vaart - Beppie Gielkens | Ra van der Hoek - Euf Lindeboom - Jet Mous | Resi Arts - Hans Appenzeller | Wouter Dam - Valentijn van der Heide - Thea Tolsma