Iene Ambar
     

Geboren in 1951 in Indonesie.

in 1977 naar Nederland gekomen, waar ze van 1978 tot 1984 studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch en aan de Gerrit Rietveldakademie te Amsterdam.

Hierna volgden tentoonstellingen in verschillende landen in Europa en Azie in galeries en musea, zoals het Stedelijk Museum in Amsterdam en gallery ARAI in Tokyo.Werk van haar is opgenomen in de collecties van o.a. Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam, het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Joods Historisch Museum in Amsterdam. In 1991 voerde ze , in samenwerking met de architect Aldo van Eyck, een wandschildering uit in de Molukse Kerk in Deventer.

Ze woont en werkt in Amsterdam. Ze zegt over haar werk: Mijn werk is een soort dagboek met een poetische sfeer van persoonlijke ervaringen en reisherinneringen. Ik vervaardig objecten in een vrije vorm, waarbij ik gebruik maak van de techniek van het edelsmeden, zonder dat je ze als "echte sieraden" kan benoemen.

Ik laat me inspireren door de natuur, symbolen en het bewerken van materialen op een heel directe manier.

Naast metalen objecten, maak ik abstracte aquarellen zowel op papier als op perkament. Op de tentoonstelling zal een aantal kleine series broches worden getoond van verschillende materialen, zoals in de serie "Letters to my friends" is dat beschilderd perkament en in "Gabriels serie" ijzer en bladgoud.In de serie objecten heeft ze gewerkt met ijzerdraad, perkament en andere soms 'gevonden' materialen.


Iene Ambar


Iene Ambar

 

Iene Ambar


Iene Ambar


Iene Ambar


Iene Ambar


Iene Ambar


Iene Ambar


01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18