Eja Siepman van den Berg
     

Geboren 1943, te Eindhoven.

Opleiding:
1962-1967 Rijksakademie van Beeldende Kunsten Amsterdam.

Exposities in “Eewal” 1979, 1980, 1984, 1986, 1987 kunstbeurs Noordkunst Zuidlaren, 1989 KunstRai Amsterdam, 1990 KunstRai,Noordkunst en Lineart Belgie, 1994 KunstRai Zij exposeert diverse keren in het Fries Museum, Dordrechts Museum, Stedelijk Museum Amsterdam en in het buitenland.

Peter Struyken over haar werk:
”In de kunst van Eja Siepman v.d.Berg is het menselijk lichaam onderwerp; de buitenzijde, dat wat iedereen kan zien.De naakte menselijke figuur die zowel alledaags is als in de kunst van alle tijden, een bron van inspiratie.

Het menselijk lichaam behoort tot de ruimtelijk en plastisch meest gecompliceerde en genuanceerde vormen die er zijn. Een lichaam vormgeven leidt tot vereenvoudiging en schematisering.

Aanleiding, opvatting, bedoeling en beslissing komen daarin tot uitdrukking; zowel die op persoonlijke grond als die in relatie tot de klassieke traditie van de uitbeelding van de menselijke figuur. Klassiek is haar beslissing om de vitale staat van jeugd zo vorm te geven dat deze door geleding, modulering,ritmering van richting,vlakken en volumes tot uitdrukking komt.

 

Eja Siepman van den Berg 2

 

27
 

Maar radicaal is zij in haar vormgeving. Niet eerder werd de symmetrie, de spiegeling om de verticale as, aan ieder lichaam eigen, zo drastisch doorgevoerd dat men kan spreken van een abstract, zelfs theoretisch lichaam; aan archaische sculptuur en carosserie gelijk.

Eja Siepman van den Berg kiest voor de menselijke figuur als voorstelling van leven, voor het vitale lichaam dat groeit, uitbot, bloeit, vooafgaand aan de rijpheid en persoonlijkheid waar de vitale geest het lichaam aflost.

In houding en beweging van het lichaam kiest zij niet voor uitbundigheid en kracht die met het vitale lichaam samengaat; geen retoriek en individualisering door gebaar, maar voor de sensualiteit als voorstelling van leven die door een minimale pose wordt verbeeld: een stap, een standbeenstand, een holling van de rug.

Het uiterlijk van haar kunst laat complexe, genuanceerde en gestructureerde geleding zien van maat en ruimte. Een uiterlijk dat bovendien, als naakt veel associaties biedt.

Conceptueel wordt zij gedreven door haar sensualiteit als voorstelling van leven.Dat is de kracht van het werk van Eja Siepman van den Berg.

Meisje

Eja Siepman van den Berg 1