1996 - Amersfoort

Het Toren Project
Met weer een “Keuze uit Amersfoort” start het nieuwe jaar. Zeven kunstenaars doen hieraan mee. Voor de eerste keer mocht de galerie ook hier de kunstkoop regeling toepassen (renteloos lenen voor de aankoop van een kunstwerk) die we in Leeuwarden al van het begin af aan hadden, maar hier moesten we eerst 4 jaar draaien.

De tweede expositie wordt verzorgd door Jean-Paul Franssens met werken op papier. Als zijnde schrijver, was het voor hem geen enkele moeite om tijdens de opening een stuk uit eigen werk voor te lezen. Tijdens deze tentoonstelling werden de boeken van Jean-Paul Franssens verkocht, met handtekening. De tentoonstelling was aangevuld met werk van Wouter Dam keramiek.

Een grafiek tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Jorg Immendorff volgt na de vakantie op de reeks exposities, zie persbericht tussen de foto’s.

Daniel Levi is de volgende kunstenaar die in de bovenzaal zijn keramische beelden laat zien. Hij kreeg zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Voor zijn werk maakt hij verre reizen en laat hij zich vooral inspireren door Afrika.

In november geeft Johan van Loon een tentoonstelling. Met zijn keramiek geeft hij een presentatie in de grote voorzaal en de bovenzaal. De tentoonstelling heet “Lust” en er is een prachtige catalogus bij uitgegeven. Johan van Loon hanteert in zijn werk geen vooropgezette volgorde. En al helemaal geen planmatige ontwikkeling. Hij is impulsief en lijkt zich zonder regels te bewegen op het speelvlak van zijn metier. Een virtuoos vakman die steeds weer ongekende mogelijkheden en vrijheden ontdekt. Tegelijktertijd exposeert Euf Lindeboom haar schilderijen met daarop de bekende huisjes.

De laatste expositie van dit jaar is heel speciaal. De Onze Lieve Vrouwetoren is in de tijd dat wij met de galerie ernaast zaten, helemaal gerestaureerd. Om dat te vieren heeft galerie Eewal het Toren Project bedacht. Drie kunstenaars hebben op hun eigen werkwijze een kunstwerk gemaakt in oplage. Te weten Rob Nypelsmet een fotografische zeefdruk, Henk v.d. Bosch met een zeefdruk en Frans Ottink met keramiek. De opening werd door de burgemeester van Amersfoort mevrouw A.H. Brouwer-Korf verricht. (zie foto’s)