1987

Hans Landsaat - Martin Tissing

In 1987 exposeert Hans Landsaat met penseeltekeningen. Zijn werken zijn zeer abstract maar hij lijkt zelf toch echt te zijn geïnspireerd door het landschap. Een greep uit titels van zijn werken op deze tentoonstelling “stadsrand”, “parkachtig” en “halflandelijk”. Toch is er niet erg veel landschappelijke in te herkennen. De vormen zijn dusdanig gereduceerd dat ze multi-interpretabel zijn geworden.

“Harmonie en verstilling” Martin Tissing voor het eerst weer te zien in Friesland, na twaalf jaar tijd was de Groninger kunstenaar weer eens te bewonderen in Friesland. Tissings kleuren schreeuwen niet en dat bereikt hij ten eerste doordat hij veel kleuren over elkaar heen schildert. De onderliggende lagen hebben invloed op de bovenste laag, ze schemeren erdoorheen of ze zijn nog een beetje zichtbaar aan de rand van het vlak.

Noordkunst, was een kunstbeurs in Zuidlaren met actuele kunst uit Noord-Nederland en Noord-Duitsland. Uit de flyer van Noordkunst: “Noordkunst is geen vrijblijvende gebeurtenis. Alle aandacht wordt gevraagd van deelnemers én bezoekers. Er is een schitterende lokatie gevonden, de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren, efficiënt, modern en centraal in noord-Nederland. Een intrigerende lay-out is bedacht door een architect die van kunst houdt. De expositie is samengesteld met en door beeldende kunstenaars die in hun werk geloven. Noordkunst is met 5000 m2 de grootste kunsttentoonstelling ooit in noord-Nederland gehouden. Geboren uit een kunstenaarsinitiatief, heeft noordkunst zich ontwikkeld tot een echte kunstbeurs, waar kwaliteit en verscheidenheid samengaan. Voor het eerst zijn naast de kunstenaarsinzendingen, ook de belangrijkste galeries uit de noordelijke provincies vertegenwoordigd en enkele galeries uit noord-Duitsland. Verder is een speciale tentoonstelling samengesteld met werken van kunstenaars die zijn voorgedragen door conservatoren van het Groninger museum, het Fries museum, het Drents museum, directeuren van de kunstacademies Groningen en Enschede.”

- Leeuwarder Courant, 1987


1987: Mieke Blits - Klaas de Boer - Wil Broekema - Maggi Giles - Klaartje Kamermans - Jan van Leeuwen - Corien Ridderikhof - Jan van der Vaart | Erna Anema - Johan Haanstra - Cyril Lixenberg - Erik Roos - Sjoerd de Vries - Holly Witteveen | Bouke IJlstra | Hans Landsaat | Jan Kuipers | Martin Tissing | Xandra Donders | Eja Siepman van den Berg - Johan Haanstra - Lode Pemmelaar | Hans Appenzeller - Mieke Blits - Maria Hees - Eduard Hermans - Herman Hermsen - Monique Middelhoek - Dirk Romijn