2001

Euf Lindeboom

Galerie Eewal in Leeuwarden hangt vol huizen. Huizen in de sneeuw, in de zon, aan het waterm tussen de heuvels, Terschellinger schuren en strandhuisjes. De schilderijen van Euf Lindeboom ademen allemaal een vakantiesfeer.
De kunstenares schildert al meer dan tien jaar huizen en laat daarbij alles wat van het onderwerp afleidt weg. Toch slaagt ze er keer op keer in om de schilderijen levendig te houden en weet ze in ieder werk de huizen overtuigend in een bepaalde omgeving te plaatsen.
Lindeboom stileert haar huizen tot eenvoudige basisvormen en zet haar schilderijen op in nauwkeurig op elkaar afgestemde kleurcomposities. Ze hanteert daarbij een zeer gevarieerd palet, maar nooit met felle kleuren. Door ze een beetje te temperen houdt ze alles met elkaar in harmonie. De vlakken blijven groot en het is de doorwrochte verlopbreng die ze boeiend houdt.
Laag over laag met veel fijne nuances, uitgespaarde en soms toegevoegde contourlijntjes. Het is nergens glad en strak geschilderd en daardoor worden de beelden bijna aaibaar. Op het eerste gezicht zijn de schilderijen sterk harmonieus, maar als je er een tijdje naar kijkt beginnen overal kleine kleurcontrasten te sprankelen. Prachtig is bijvoorbeeld hoe Lindeboom met een warm geel randje langs een dak suggereert dat er zon op schijnt.
Als extra's zijn er van de strandhuisjes nog aquarellen te zien en er is een kast met twintig heel ander schilderijen waar de bezoeker één uit mag kiezen die minimaal een uur wordt opgehangen.
De Galerij, jan 2001, Leeuwarder CourantOnno Boekhoudt

Onno Boekhoudt (1944) is in Galerie Eewal te zien tot en met zaterdag 19 mei. Hij exposeert met objecten sieraden in zijn tentoonstelling 'After Christmas'.
Sinds 1969 exposeert Boekhoudt zijn werk in binnen-en buitenland. Nadat hij heeft lesgegeven aan de Rietveldakademie in Amsterdam en de Kunstacademie in Kampen wordt hij regelmatig gevraagd als gastdocent over de hele wereld.


2001: Wilfried Lansink | Anton Rinzema | Paul van Zoelen | Onno Boekhoudt | Paul van Zoelen - Hans van den Boogaard | Wouter Dam - Ted Hamlyn | Dirk Romijn - Anton Rinzema - Rix wierenga | Maria Hees - Anton Rinzema | Annemarie Terlage