2006

Opening Galerie Eewal Amsterdam

In 2006 opent Galerie Eewal Amsterdam voor het eerst haar deuren aan de Czaar Peterstraat. Ter introductie wordt er, in 2006 en 2007 een reeks introductie-tentoonstellingen georganiseerd met werk van verschillende kunstenaars van de galerie. Deze reeks wordt afgesloten met een finale-tentoonstelling in maart 2007.

Uit het persbericht over de opening van de vestiging in Amsterdam:
Galerie ‘Eewal’ start in Leeuwarden in 1969. Sindsdien zijn er honderden tentoonstelling gehouden met werk van nog meer kunstenaars. In 1989 komt de jaarlijkse deelname aan de KunstRAI in Amsterdam erbij, die succesvol blijkt te zijn. In 1992 is de overname van galerie ‘Het Kapelhuis’ in Amersfoort een feit, in 1997 wordt de galerie aldaar gesloten.

16 september 2006 opent galerie ‘Eewal’ haar nevenvestiging in de Czaar Peterstraat 153 huis te Amsterdam.

Het pand staat bekend als een van de plintwoningen, die begin 1900 gebouwd werd voor kleine zelfstandigen. Jarenlang werd wonen en werken gecombineerd in deze panden. De laatste tijd werd er alleen nog maar gewoond. Het stadsdeel Centrum heeft geijverd voor een andere bestemming; meer in overeenkomst met de oorspronkelijke bedoeling. Kleine bedrijven in de vrijkomende panden onder brengen, zodat de levendigheid van de buurt zal toenemen.

Een galerie in een van de panden sluit geheel aan op deze doelstelling. 16 september a.s. is het zover. Na een grondige verbouwing is het pand klaar, de muren zijn wit, de vloeren grijs, de kunst aan de muur en in de vitrine, het licht kan aan!

De introductietentoonstelling nr.1 is van 16 september t/m 28 oktober 2006

De deelnemende kunstenaars zijn:
IENE AMBAR – sieraden
TRUDE VAN ASSEM – objecten
BEPPIE GIELKENS – werken op papier
JANE HAMLYN – keramiek
VALENTIJN VAN DER HEIDE – beelden
RA VAN DER HOEK – schilderijen
MARIA VAN KESTEREN – houten vormen
CHRISTIAAN KUITWAARD – schilderijen
DAVE MEIJER – schilderijen
ROB NYPELS – foto’s
EJA SIEPMAN VAN DEN BERG – beelden
ANNEMARIE TERLAGE – schilderijen
THEA TOLSMA – sieraden